marți, 1 mai 2012

Hristos a Înviat ! Zeitgeist și erorile de Istoria și Filozofia Religiilor


             Documentarul provine din surse neoprotestante. Deși din punct de vedere teologic are unele lipsuri, in schimb la nivelul de Istoria și Filozofia Religiilor pune în lumină profesionist anumite date despre această disciplină academică și ne înștiințează cu privire la tehnicile prin care anumite interese anti-creștine sau necreștine preiau aleatoriu elemente de învățătură și simbolistică creștină pentru a face credibile anumite idei și obiective ale politicii de globalizare spirituală prin minciună și nu pe temeiul adevărului și respectării ființei umane.  
             Documentarul prezentat mai sus se referă strict la aspectele care țin de speculațiile legate de creștinism și faptul Învierii Lui Hristos mărturisit de creștini. Documentarul nu aduce referiri sau aprecieri la persoana domnului Jacque Fresco, la Proiectul Venus, la seria Zeitgeist, la domnul Peter Joseph și modelele de viață promovate acolo. De altfel, referințele creștine nefericite și prost documentate din prima parte Zeitgeist strică credibilitatea unui proiect care, la urma urmei, nu pare să aibă nimic inuman sau anti-creștin, ba din contră.   
        Este regretabil, spre exemplu, că materialul de prezentare al Proiectului Venus, acea superbă desfășurare de tehnologie și idei inovatoare de organizare a societății umane,  este denumit „Paradis sau Uitare” (Paradise or Oblivion), folosindu-se din nou un cuvânt oarecum specific credinței creștine într-un context în care creștini nu se pot simți decât cu totul ironizați și excluși.
     Sau poate exact acesta este scopul ? Crearea reacției negative din partea creștinilor ca prin aceasta să se argumenteze că ei nu doresc o lume mai bună și mai educată pentru ei și pentru copii lor și, pe cale de consecință, ca să existe o lume mai bună, trebuie luptat împotriva creștinismului.
        Ar trebui ca inițiatorii acestor proiecte să studieze măcar formal modelele de viață și conviețuire pe care le-a oferit Biserica Ortodoxă, modele cu totul paradoxale,  pentru această lume și în această paradigmă socială a economiei financiare. Oare cu cât mai mult ar avea de oferit manifestându-se într-un model ca acela al unei economii bazată pe folosirea rațională a resurselor. Poate, nu-i așa, lipsind cei săraci trupește de pe pământ, noi, creștinii, am avea mai mult timp pentru viață contemplativă și milostenia duhovnicească fără să mai pierdem vremea cu cele ale trupului pe care le-am avea la îndemână. Poate tot astfel, s-ar vădi mai ușor cei care vor cu adevărat să-i slujească Lui Dumnezeu, de bună-voie, iar Biserica ar fi poate mai puțin pusă sub presiune de interese care doresc ca ea să nu-și dea cu părerea când vede cum atâția nu au ce mânca pentru patima altora de a acumula și batjocori resursele pământului de parcă le-ar putea ei consuma pe toate sau le-ar putea face să încapă în groapa propriului mormânt.
       În nici unul din aspectele învățăturii de credință creștin-ortodoxă nu se condiționează pocăința personală și mântuirea de dezastrul social și economic, cum par să inducă impresia Proiectul Venus și Mișcarea Zeitgeist alături de, într-adevăr, unele curente de gândire slab reprezentate din zona protestantă, neoprotestantă și catolică.

ADMINISTRATIA BLOGULUI
administratia@parintelecalistrat.com
Realizat de studenţi ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Staniloae" din Iași. Ne străduim să vă ţinem la curent cu noutăţi de interes pentru o viaţă creștină normală în contextul provocărilor mediului contemporan.